تیراژ چاپ یکی از موضوعات مهم در انواعچاپ است و به زبان ساده، به تعداد نسخه هایی از یک کتاب، بروشور، مجله، روزنامه، تراکت یا هر محصول چاپی دیگر گفته می شود که در یک نوبت به چاپ می رسند. تیراژ چاپ کتاب و مجلات معمولا در صفحات ابتدایی یا انتهایی آنها ذکر می شود و نشان دهنده تعداد کتاب های چاپ شده در آن نوبت چاپ است. مثلا ممکن از یک کتاب در نوبت چاپ سوم، 1500 نسخه چاپ شده باشد.
انواع تیراژ چاپ
تیراژ اول: به معنای تعداد نسخه های چاپ شده یک محصول مانند کتاب، در اولین نوبت چاپ است.
تیراژ تجدید چاپ: به معنای تعداد نسخه های مجدد چاپ شده یک محصول پس از فروش یا استفاده از نسخه های اول است.
تیراژ محدود: وقتی از یک محصول چاپی مثل کتاب، نسخه های محدودی با اهداف کلکسیونی یا خاص چاپ می شود؛ از اصطلاح تیراژ محدود استفاده می کنند.
عوامل موثر در تعیین تیراژ چاپ
تیراژ چاپ بسته به نیاز بازار، نوع محتوا و هدف چاپ متغیر است. به طور مثال ممکن است یک کتاب با تیراژ 1000 عدد در یک نوبت چاپ شود؛ اما تیراژ یک روزنامه به چندین هزار نسخه برسد. مثلا بر اساس آماری که در سال 1398 منتشر شد؛ تیراژ روزنامه خراسان، 31.200 نسخه در یک روز تخمین زده شده است.
روش چاپ تیراژ بالا
برای چاپ روزنامه ها، مجلات، کتاب، تراکت و دیگر محصولات چاپی پر تیراژ از روش افست Offset استفاده می شود. در این روش با انتقال مرکب از پلیت فلزی به کاغذ، تصویر و متنی با کیفیت به چاپ می رسد. در چاپ افست، ابتدا باید پلیت و دستگاه چاپ افست آماده شود؛ به همین دلیل فقط برای چاپ در تعداد بالا (مثلا 1000 نسخه) مقرون به صرفه است.
توصیه می شود برای درک بهتر، مطلب «چاپافستچیست» را مطالعه کنید.
روش چاپ تیراژ پایین
برای چاپ کارت ویزیت، کارت تبریک و دیگر محصولات چاپی کم تیراژ (مثلا 500 نسخه) از روش دیجیتال استفاده می شود. در این روش، پلیت که مهم ترین مورد در تفاوتچاپافستودیجیتال است؛ دیگر به کار گرفته نمی شود. بلکه تصاویر مستقیما از فایل دیجیتال به روی کاغذ منتقل می شوند. چاپ دیجیتال تنها برای تیراژ پایین مناسب است و اگر تیراژ بالا برود اصلا مقرون به صرفه نیست.
توصیه می شود برای درک بهتر، مطلب «چاپدیجیتالچیست» را مطالعه کنید.
جمع بندی
تیراژ چاپ به طور خلاصه به معنای تعداد نسخه های چاپ شده از یک محصول چاپی مانند کتاب، تراکت، کارت ویزیت و … است. وقتی تعداد نسخه ها از 1000 عدد بیشتر می شود اصطلاح تیراژ بالا و وقتی تعداد نسخه کمتر از 1000 عدد است، اصطلاح تیراژ کم به کار برده می شود. از روش افست برای چاپ محصولات پر تیراژ و از روش دیجیتال برای چاپ محصولات کم تیراژ توسط چاپخانه هایی از جمله شهرچاپ استفاده می شود.